SL  |  EN 

Novice in dogodki

Novice in dogodki

DnnForge - NewsArticles

21.03.2023

Med 31. marcem in 6. aprilom 2023 bo na Dunaju potekal že 30. jubilejni Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot.

Študentske ekipe iz vsega sveta, vključno s slovenskimi, se s pridom pripravljajo na tekmovanje in v sklopu priprav se odvijajo številne simulacije tekmovanja oz. »pre-Moot-i«.

Eno takšnih pre-moot priprav je organizirala tudi Ljubljanska odvetniška pisarna Jadek & Pensa. Drugi Jadek & Pensa Willem C. Vis Pre-Moot je potekal 7. 3. 2023 in ekipa Univerze v Zagrebu je osvojila prvo mesto.

Univerza v Zagrebu je po skupnem seštevku točk premagala ekipe Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze v Trstu. Vse ekipe pa so s strani arbitrov dobile pohvale zaradi njihove izjemno visoke ravni argumentacije.

Pre-Moot, ki je letos gostil 4 ekipe iz okoliških držav, je edini, ki v Ljubljani ohranja tradicijo organizacije pre-mootov in služi kot priprava na Willem C. Vis Moot, največje tekmovanje iz mednarodne gospodarske arbitraže na svetu, ki bo aprila gostovalo na Dunaju.

Jure Levovnik, arbiter in predsednik senata v prvem krogu Pre-Moot-a je o dogodku povedal naslednje: »Predtekmovanje, ki v Ljubljani združuje mednarodno arbitražno skupnost, ki gradi vezi in ki služi kot priprava na glavno tekmovanje na Dunaju je izvrstna priložnost, da se ekipe iz različnih držav med seboj pomerijo v svojem pravnem znanju in argumentaciji. A zmagovalec je lahko le en in letos je ekipa Univerze v Zagrebu pokazala štiri čudovito dodelane argumente, s katerimi je premagala konkurenco.

Pre-Moot je mednarodna zadeva, ki resnično ponazarja pomen spodbujanja mednarodnega sodelovanja in sporazumnega reševanja sporov. Še enkrat se zahvaljujemo vsem arbitrom, ki so nam namenili svoj čas, da so se spoznali s problemom, ter dajali nasvete in povratne informacije ekipam.

Nazadnje se zahvaljujemo vsem ekipam, ki so sodelovale. Izjemno je bilo videti, kako visok je bil standard tekmovanja, kar je odraz vsega trdega dela, ki so ga ekipe vložile v priprave. Veliko sreče na samem tekmovanju Vis Moot aprila.«

mag. Marko Djinović, generalni sekretar Stalne arbitraže pri GZS je ob robu dogodka dejal: »Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije z odprtimi rokami pozdravlja organizacijo Pre-Moot dogodkov s strani odvetniških pisarn, ki spodbujajo mednarodno tekmovanje med študenti prava, da preizkusijo svoje sposobnosti reševanja pravnih problemov in argumentiranja v praksi ter na ta način nadgradijo svoje teoretično znanje tudi v luči alternativnega reševanja sporov. Še bolj kot to, pa je pomembno, da se na ta način gradi arbitražna skupnost v Sloveniji oz. njen podmladek.«